Overgangsoefentherapie InstagramOvergangsoefentherapie LinkedIn

Bekkenpijn

Oorzaken van bekkenpijn en bekkenklachten in de overgang

Er zijn verschillende oorzaken van pijn rond het bekken, ook wel bekkenpijn of bekkenklachten genoemd, tijdens de overgang.

  • Afname van het hormoon oestrogeen:
    Dit hormoon speelt een belangrijke rol speelt bij het behouden van gezonde spieren, botten en gewrichten. Naarmate de oestrogeenspiegels dalen, kunnen de gewrichten in het bekkengebied gevoeliger worden en pijn veroorzaken.
  • Toename van leeftijd:
    Collageen is belangrijk voor goed funtionerende spieren, botten en gewrichten. Naarmate de leeftijd stijgt neemt de hoeveelheid collageen af. Dit maakt het bekkengebied kwetsbaarder voor pijn. Een veelvoorkomend symptoom in de overgang is krachtsverlies van de bekkenbodemspieren. Dit kan o.a. leiden tot urineverlies of pijn tijdens het vrijen.
  • Overige factoren:
    Bekkenpijn tijdens de overgang kan ook (mede) worden veroorzaakt door andere factoren, zoals osteoporose (afname van de botdichtheid) of endometriose (abnormale groei van baarmoederslijmvlies buiten de baarmoeder).


Tips voor bekkenpijn in de overgang:

  • Bespreek je klachten met de huisarts:
    Als je last hebt van bekkenpijn tijdens de overgang, is het altijd raadzaam om dit met je huisarts te bespreken. De huisarts kan de oorzaak van de pijn vaststellen en de behandelopties met je bespreken, zoals oefentherapie of andere vormen van lichaamsbeweging of leefstijladvies. De behandelopties zijn afhankelijk van de onderliggende oorzaak van de bekkenpijn.
  • Regelmatige lichaamsbeweging:
    Hoewel het misschien tegenstrijdig lijkt, kan regelmatige lichaamsbeweging, zoals wandelen of zwemmen, helpen bij het verminderen van bekkenpijn. Het versterken van de spieren rond het bekkengebied kan stabiliteit bieden en de pijn verminderen.
  • Rek- en strekoefeningen:
    Stretchen van spieren en gewrichten verbetert de flexibiliteit en helpt om de spanning in de spieren rond de bekkenregio verminderen.
  • Bekkenbodemoefeningen:
    Een combinatie van het versterken en ontspannen van de bekkenbodem kan pijnklachten verminderen.
  • Houding en ergonomie:
    Een gunstige houding bij dagelijkse activiteiten, zoals staan en zitten, kan de pijn verlichten. Door een gunstige houding neemt de druk op het bekken af.
  • Gewichtsbeheersing:
    Bij overgewicht komt er extra druk  op het bekengebied, wat de pijn kan verergeren. Een gezond gewicht en gezonde leefstijl met voldoende lichaamsbeweging en goede voeding kan daarom de pijn verminderen.
  • Stressmanagement:
    Door stress neemt de spierspanning in het lichaam toe, met name de spieren rond het bekken zijn gevoelig voor stress en spanning. Ontspanningstechnieken zoals ademhalingsoefeningen, mindfulness of spierelaxatie technieken kunnen helpen om spanning los te laten.


Oefentherapie bij bekkenklachten in de overgang
Een overgangsoefentherapeut heeft zowel kennis van het bekken als de overgang. De behandeling kan bestaan uit:

  • Uitleg over het fysiologisch beloop van de overgang:
    De oefentherapeut kan jou uitleg geven over de veranderingen in de hormoonhuishouding rond de menopauze en de invloed die dit heeft op klachten in het bekken. Dit kan al veel ongerustheid wegnemen.
  • Een oefenprogramma:
    De oefentherapeut kan specifieke oefeningen geven, afgestemd op jouw mogelijkheden en pijn, om de bekkenpijn te verminderen. Ze kunnen je helpen bij het versterken van de bekkenbodemspieren en het verbeteren van de algehele bekkenstabiliteit.
  • Tips voor het dagelijks bewegen:
    De oefentherapeut kan jou helpen bij het aanleren van een gunstige houding tijdens verschillende dagelijkse activiteiten, zoals opstaan uit bed, zitten, lopen, etc.
  • Stressmanagement en ontspanningstechnieken:
    Indien stress van invloed is op de pijn, dan kan de oefentherapeut samen met jou kiezen voor ontspanningstechnieken, zoals ademhalingsoefeningen of mindfulness.

    Meer weten over oefentherapie

Aanmelden bij een oefentherapeut in de buurt