Overgangsoefentherapie InstagramOvergangsoefentherapie LinkedIn

Burn-out

Oorzaken van burn-out in de overgang

  • Rond de menopauze ervaren veel vrouwen hormonale schommelingen, waaronder een afname van de productie van oestrogeen en progesteron. Deze hormonale veranderingen kunnen leiden tot verschillende symptomen zoals opvliegers, nachtelijk zweten, stemmingswisselingen, vermoeidheid, slaapproblemen en concentratieproblemen. Al deze symptomen kunnen bijdragen aan het ontstaan van burn-outklachten.
  • Daarnaast hebben vrouwen in de overgangsjaren vaak al veel verantwoordelijkheden, zowel op het werk als in hun persoonlijke leven, en de combinatie van hormonale veranderingen en stressvolle situaties kan leiden tot overweldiging en uitputting.
  • Ook kan de vermoeidheid die gepaard gaat met de overgang het moeilijker maken om te herstellen van stressvolle gebeurtenissen.


Als je denkt dat je te maken hebt met burn-outklachten tijdens de overgang, is het belangrijk om hulp te zoeken en je symptomen serieus te nemen. Hier zijn enkele suggesties die je kunnen helpen:

  • Bespreek je klachten met jouw huisarts:
    Bespreek de symptomen met jouw huisarts. De huisarts kan je helpen om klachten te duiden, je adviseren over mogelijke behandelingen en/of bijv. een verwijzing naar de overgangspoli bespreken.
  • Rust en ontspanning:
    Neem voldoende rust en zorg voor ontspanning in je dagelijkse routine. Dit kan bijv. betekenen dat je regelmatig pauzes neemt, voldoende ontspannende activiteiten doet, zoals wandelen.
  • Stressmanagement:
    Identificeer bronnen van stress in je leven en zoek manieren om ze te verminderen of ermee om te gaan. Dit kan bijvoorbeeld betekenen dat je leert je taken en verantwoordelijkheden herziet, grenzen stelt en hulp vraagt wanneer dat nodig is.
  • Gezonde levensstijl:
    Door regelmatig te bewegen, gezond te eten en voldoende slaap te krijgen kun je de symptomen van burn-out en de overgang verminderen
  • Zoek ondersteuning en vraag hulp:
    Praat met vrienden, familie of een zorgprofessional over wat je doormaakt. Het delen van je ervaringen en emoties kan helpen om de last te verlichten en nieuwe perspectieven te krijgen in deze uitdagende periode van je leven.


Oefentherapie bij burn-outklachten in de overgang

Oefentherapie kan een waardevolle benadering zijn bij de behandeling van burn-outklachten. Hoewel oefentherapie op zichzelf niet de oorzaak van burn-out kan wegnemen, kan het wel helpen bij het verminderen van symptomen en het bevorderen van herstel. Oefentherapie richt zich op zowel de fysieke als mentale gezondheid door middel van o.a.:

  • Ontspanning en stressvermindering:
    Oefeningen zoals ademhalingstechnieken, progressieve spierontspanning en mindfulness kunnen helpen om spanning in het lichaam te verminderen en de geest tot rust te brengen. Dit kan bijdragen aan het verminderen van stress- en angstniveaus.
  • Fysieke activiteit:
    Regelmatige lichaamsbeweging heeft positieve effecten op zowel de fysieke als mentale gezondheid. Het kan endorfines vrijmaken, wat zorgt voor een gevoel van welbevinden. De oefentherapeut houdt rekening met jouw energieniveau en behoeften, zodat je altijd op een veilige en haalbare manier kunt bewegen.
  • Hervinden van lichaamsbewustzijn:
    Burn-out kan worden veroorzaakt door het onbewust negeren van lichamelijke signalen en het verliezen van contact met jouw lichaam. Door oefentherapie leer je weer in contact te komen met je lijf, signalen van spanning en vermoeidheid tijdig te herkennen en weer grenzen te voelen.
  • Structuur en ritme:
    De oefentherpeut kan samen met jou een gestructureerd (dag)programma opstellen, waardoor je een gevoel van controle hebt en richting krijgt. Mentale en lichamelijke oefeningen kunnen onderdeel zijn van dit programma en helpen om een gezond dagelijks ritme te krijgen.


Het is belangrijk op te merken dat oefentherapie één methode kan zijn van een uitgebreide behandeling voor burn-outklachten. Het kan nuttig zijn om samen te werken met andere zorgverleners, zoals een psycholoog.


Meer weten over oefentherapieAanmelden bij een oefentherapeut in de buurt