Overgangsoefentherapie InstagramOvergangsoefentherapie LinkedIn

Duizeligheid

Duizeligheid kan een symptoom zijn dat optreedt tijdens de overgang, ook wel bekend als de menopauze. Maar hoe ontstaat duizeligheid in de overgang?


Oorzaken van duizeligheid in de overgang

Duizeligheid in de menopauze kan verschillende oorzaken hebben:

  • Hormonale veranderingen:
    De schommelingen in hormoonniveaus, met name oestrogeen, kunnen van invloed zijn op de bloedvaten en de doorbloeding van de hersenen, wat mogelijk duizeligheid kan veroorzaken. Daarnaast lijken ze het zenuwstelsel en de stabiliteit van het evenwichtsorgaan te kunnen beïnvloeden, wat eveneens duizeligheid kan veroorzaken.
  • Lage bloedsuikerspiegel:
    Schommelingen in de bloedsuikerspiegel kunnen duizeligheid veroorzaken. Dit kan gebeuren als reactie op hormonale veranderingen of als gevolg van een onregelmatig eetpatroon.
  • Stress en angst: De overgang kan gepaard gaan met emotionele veranderingen, waaronder stress en angst. Deze kunnen duizeligheid veroorzaken of verergeren.
  • Lage bloeddruk:
    Sommige vrouwen ervaren een daling van de bloeddruk tijdens de overgang, wat duizeligheid kan veroorzaken.

Als je last hebt van duizeligheid tijdens de overgang, is het altijd zinvol om jouw klachten met je huisarts te bespreken. De huisarts kan de klachten duiden en een passende behandeling voorstellen. Mogelijk zal de huisarts oefentherapie als behandeling voorstellen. Je kunt ook zonder verwijzing naar een oefentherapeut.


Oefentherapie bij duizeligheid in de overgang

Oefentherapie door een overgangsoefentherapeut kan een effectieve aanpak zijn om duizeligheid in de overgang te verminderen. Hier zijn enkele oefeningen en strategieën die door oefentherapeuten worden ingezet bij duizeligheid:

  • Uitleg over het fysiologisch beloop van de overgang:
    De oefentherapeut zal uitleg geven over de hormoonsveranderingen in de fase van de overgang waar jij je in bevindt en je informeren over de relatie die dit heeft met de duizeligheid en eventuele overige overgangsklachten.
  • Evenwichtsoefeningen:
    Oefeningen die het evenwicht en de stabiliteit verbeteren, kunnen nuttig zijn. Voorbeelden zijn het staan op één been, het maken van zijwaartse bewegingen met de benen terwijl je staat, of het doen van oefeningen op een balansbord. Deze oefeningen helpen het lichaam zich aan te passen aan houdingsveranderingen en bevorderen de stabiliteit.
  • Ontspanningstechnieken:
    Stress en angst kunnen duizeligheid verergeren. Het beoefenen van ontspanningstechnieken, zoals diepe ademhaling of progressieve spierontspanning kan helpen om stress te verminderen en de duizeligheid te verminderen.
  • Oogbewegingsoefeningen:
    Sommige vormen van duizeligheid kunnen worden veroorzaakt door problemen met het vestibulaire systeem, dat verantwoordelijk is voor het evenwicht. Oefeningen die de oogbewegingen coördineren met hoofdbewegingen kunnen bijdragen aan het vestibulaire systeem. Een voorbeeld van zo'n oefening is het focussen op een vast punt terwijl je je hoofd van links naar rechts beweegt.
  • Houdingscorrectie:
    Een slechte houding kan van invloed zijn op duizeligheid. Een oefentherapeut kan je helpen om gunstige houdingen aan te leren en oefeningen te doen om de spieren te versterken die deze gunstige houdingen ondersteunen.
  • Cardiovasculaire oefeningen:
    Regelmatige lichaamsbeweging, zoals wandelen, fietsen of zwemmen, kan de bloedcirculatie en het uithoudingsvermogen verbeteren. Dit kan vervolgens de duizeligheid verminderen.


Een oefentherapeut kan een op maat gemaakt behandelplan voor je opstellen dat is afgestemd op jouw specifieke symptomen en behoeften. 


Meer weten over oefentherapieAanmelden bij een oefentherapeut in de buurt