Overgangsoefentherapie InstagramOvergangsoefentherapie LinkedIn

Hartkloppingen

Een veelvoorkomende klacht bij vrouwen in de periode rond de menopauze zijn hartkloppingen.


Oorzaken van hartkloppingen in de overgang

Hormonale schommelingen, met name een daling van de oestrogeenspiegels, kunnen van invloed zijn op de hartslag en bloeddruk. Je kunt hierdoor last krijgen van een onregelmatige hartslag of het gevoel hebben van snelle, bonzende of overslaande hartslagen. Dit kan zeer beangstigend zijn. Deze angstgevoelens versterken vervolgens weer de hartklachten. Je kunt hierdoor in een vervelende vicieuze cirkel terecht komen, waarbij de hartkloppingen je leven steeds meer gaan beheersen. Gelukkig zijn er oplossingen! 


Tips voor hartklachten in de overgang

Er zijn verschillende manieren om met hartkloppingen tijdens de overgang om te gaan:

  • Stressreductie en stressmanagement:
    Stress triggert het stressysteem in ons lijf, waardoor hartkloppingen toenemen. Ademhalingsoefeningen, yoga, meditatie of ontspanningstechnieken kunnen helpen om de stressreactie in je lichaam te verminderen en daarmee ook de hartkloppingen te reduceren. 
  • Gezonde levensstijl:
    Regelmatig bewegen, gezond eten (cafeïne, alcohol, roken vermijden) en voldoende slaap dragen bij aan jouw algehele gezondheid en daarmee aan een gezond hart. Gezond leven is echter vaak een grote uitdaging! De overgang kan namelijk ook gepaard gaan met spierpijn en/of gewrichtspijn en nachtelijk zweten, wat bewegen en goed slapen juist in de weg zit. 
  • Bespreek jouw klachten en laat je informeren:
    Het is altijd goed om jouw klachten te bespreken met de huisarts. De huisarts kan helpen bij het stellen van een juiste diagnose en de (behandel)opties met je bespreken. Is er mogelijk een samenhang met de overgang? Dan kan het prettig zijn om betrouwbare uitleg te krijgen van een erkende zorgprofessional (o.a. een overgangsconsulent of overgangsoefentherapeut). Zij kan jou alles vertellen over het fysiologisch proces van de overgang en de relatie die deze hormoonsveranderingen in deze levensfase hebben met de hartkloppingen. Dit kan veel opluchting bieden!


Oefentherapie bij hartkloppingen

Oefentherapie van een overgangsoefentherapeut kan een waardevolle behandeling zijn bij het omgaan met hartkloppingen tijdens de overgang. Het kan helpen bij het verminderen van angst, de frequentie en intensiteit van hartkloppingen en jouw algehele gezondheid verbeteren.


Wat doet de oefentherapeut?

De overgangsoefentherapeut:

  • Brengt jouw klachten en jouw situatie in kaart (zowel de hartklachten als de fase van de overgang waar jij je in bevindt)
  • Geeft uitleg over de hartkloppingen in relatie tot de overgang
  • Brengt evt. samen met jou de stressbronnen in je leven in kaart. Mogelijk kun je de stress niet altijd wegnemen, maar wel leren om hier anders mee om te gaan. 
  • Het geven van oefeningen. Afhankelijk van jouw situatie en behoeften kunnen de oefeningen bijvoorbeeld bestaan uit:
    Conditie oefeningen:
    Deze oefeningen, zoals wandelen, joggen, zwemmen of fietsen, kunnen helpen bij het verbeteren van de cardiovasculaire gezondheid en het reguleren van de hartslag.
  • Ontspanningsoefeningen:
    Het kan nuttig zijn om ontspanningsoefeningen te doen, zoals diepe ademhalingsoefeningen, meditatie, mindfulness of spierrelaxatie. Dit zorgt ervoor dat het lichaam meer tot rust kan komen. Deze ontspanningsreactie in het lijf zorgt weer voor een betere regulatie van de hartslag.


Belangrijk!

Het is altijd goed om met jouw klachten langs de huisarts te gaan. De huisarts kan de symptomen beoordelen en de juiste diagnose stellen.


Meer weten over oefentherapieAanmelden bij een oefentherapeut in de buurt