Overgangsoefentherapie InstagramOvergangsoefentherapie LinkedIn

Hoofdpijn en migraine

Een klacht die bij vrouwen kan optreden of verergeren in de menopauze is hoofdpijn en/of migraine. 


Oorzaken van hoofdpijn tijdens de overgang

Hoe ontstaat hoofdpijn of migraine in de overgang? Er lijkt een samenhang met:

  • Hormonale schommelingen: 
    Tijdens de overgang produceert het lichaam minder oestrogeen en progesteron. Het vermoeden is dat deze hormonale schommelingen hoofdpijn en migraine kunnen veroorzaken. Meer dan de helft van de vruchtbare vrouwen merkt dat de migraine een relatie heeft met de menstruatie (voortkomend uit de hormoonhuishouding). Zij kunnen minder of juist meer last krijgen van migraine rond de menopauze. Het goede nieuws voor jou: na de menopauze neemt de migraine bij veel vrouwen af!
  • Veranderingen in de bloedvaten:
    Oestrogeen speelt een rol bij het reguleren van de bloedvaten. Wanneer de oestrogeenspiegels dalen, kunnen de bloedvaten vernauwen en weer verwijden met hoofdpijn als gevolg.
  • Stress en spanning:
    De overgang kan ook samengaan met extra stress en spanning, wat weer kan bijdragen aan het ontstaan van spanningshoofdpijn. Deze hoofdpijn wordt vaak omschreven als een drukkende, strakke band rond het hoofd.


Oefentherapie bij hoofdpijn in de overgang

Oefentherapie kan een effectieve benadering zijn om hoofdpijnklachten te verminderen, hier beter mee om te leren gaan en/of de algehele gezondheid te verbeteren. Er zijn verschillende oefeningen en technieken die kunnen helpen.

  • Ontspanningsoefeningen:
    Stress kan een trigger zijn voor hoofdpijn. Het aanleren van ontspanningstechnieken, zoals diepe ademhaling en progressieve spierontspanning kan helpen om de spanning te verminderen en de frequentie en intensiteit van hoofdpijn te verminderen.
  • Houdingscorrectie:
    Een ongunstige houding met veel spanning op de spieren kan een 'trigger' zijn van hoofdpijn. Oefentherapeuten kunnen je helpen bij het verbeteren van je houding door middel van oefeningen en advies over ergonomie, zoals het aanpassen van je werkplek.
  • Mobilisatie-oefeningen:
    Oefeningen die de nek, schouders en bovenrug soepeler maken, kunnen helpen bij het verminderen van de spanning op spieren en het verbeteren van de bloedcirculatie in het gebied. Een oefentherapeut kan je specifieke oefeningen aanraden die geschikt zijn voor jou.
  • Krachttraining:
    Door de toename van leeftijd en de daling van oestrogeen in de overgang neemt het collageen en daarmee ook de kwaliteit van de spieren af. Het versterken van de nek- en schouderspieren kan helpen bij het verbeteren van de stabiliteit en het verminderen van spanning. Een oefentherapeut kan je begeleiden bij het veilig en effectief uitvoeren van krachtoefeningen.
  • Cardiovasculaire oefeningen:
    Regelmatige lichaamsbeweging, zoals wandelen, fietsen of zwemmen, kan helpen bij het verminderen van stress en het verbeteren van de algehele gezondheid. 


Meer weten over oefentherapieAanmelden bij een oefentherapeut in de buurt