Oorzaken van opvliegers
Opvliegers treden op als gevolg van schommelingen in de hormoonspiegels, met name de daling van oestrogeen. Hoewel opvliegers en nachtelijk zweten normale symptomen zijn van de menopauze, kunnen ze wel als hinderlijk worden ervaren en jouw dagelijkse leven sterk belemmeren.
Tips voor opvliegers en nachtzweten
Er zijn verschillende strategieën die kunnen helpen om deze symptomen te verminderen. We sommen ze hieronder voor je op!
- Een gezonde leefstijl hanteren:
Sommige vrouwen ervaren een verlichting van opvliegers en nachtelijk zweten door bepaalde veranderingen in hun levensstijl. Dit kan o.a. het vermijden van triggers zijn, zoals cafeïne, alcohol en gekruid voedsel.
- Stressmanagement:
Van stress is aangetoond dat het de frequentie en intensiteit van opvliegers kan verhogen, dus het vermijden van stress, hier anders mee om gaan en/of het beoefenen van ontspanningstechnieken zoals diepe ademhaling, spierrelaxatie, meditatie of yoga kan nuttig zijn.
- Slaapadviezen toepassen:
Het dragen van lichte, ademende kleding en het gebruik van koele lakens of een ventilator in de slaapkamer kunnen helpen om sneller af te koelen bij een opvlieger in de nacht.
- Natuurlijke supplementen:
Sommige vrouwen merken dat zij minder last hebben door het nemen van voedingssupplementen. Het is belangrijk om met je huisarts te overleggen voordat je supplementen gaat gebruiken, omdat ze bij sommige vrouwen bijwerkingen kunnen veroorzaken of de werking van andere medicijnen kunnen belemmeren.
- Praat met je huisarts:
Het kan helpen om te beseffen dat opvliegers en nachtelijk zweten meestal vanzelf afnemen na verloop van tijd. Als je echter ernstige symptomen ervaart die je dagelijks leven flink in de weg zitten, kan hormoonvervangende therapie (HRT) een mogelijke behandeling zijn om opvliegers en nachtelijk zweten te verminderen. Het is raadzaam om met je huisarts te praten. De huisarts kan jou informeren over de voordelen en nadelen van hormoonvervangende therapie (HRT), dit eventueel voorschrijven of jou doorverwijzen naar een overgangspoli in het ziekenhuis. Afstemming is belangrijk, omdat hormoontherapie niet voor alle vrouwen een optie en de juiste informatie je kan helpen bij het maken van een keuze die bij jou past. Ook een overgangsconsulent kan jou ondersteunen door o.a. uitleg over HRT, jou te informeren over suppelementen en/of leefstijladviezen met je bespreken die opvliegers kunnen verminderen.
Behandeling bij opvliegers en nachtzweten
Oefentherapie kan een waardevolle benadering zijn bij het omgaan met opvliegers en nachtzweten, die vaak voorkomen tijdens de menopauze. Hoewel deze symptomen worden veroorzaakt door hormonale veranderingen, kunnen psychologische en emotionele factoren de intensiteit en frequentie ervan wel negatief beïnvloeden. Oefentherapie maakt jou bewust hoe gedachten, emoties en gedragspatronen de opvliegers beïnvloeden en geeft jouw praktische handvatten hoe je dit kunt doorbreken en daarmee (de impact van) opvliegers te verminderen.
Hier zijn enkele mogelijke strategieën die oefentherapie jou kan bieden voor het omgaan met opvliegers en nachtzweten:
- Ademhalingsoefeningen:
Het aanleren van diepe, rustige ademhalingstechnieken kan helpen bij het verminderen van gevoelens van angst en spanning die de opvliegers juist kunnen uitlokken en verergeren.
- Ontspanningstechnieken:
Het aanleren van ontspanningstechnieken zoals progressieve spierontspanning of mindfulness kan helpen bij het verminderen van zowel de frequentie als de intensiteit van opvliegers en nachtzweten. Het kan ook bijdragen aan het 'over je heen laten komen' van een opvlieger in plaats van je te verzetten.
- Stressmanagement:
Het identificeren en beheren van stressfactoren in het dagelijks leven kan een positieve invloed hebben op het verminderen van opvliegers. De oefentherapeut kan jou helpen bij het aanpassen van stressvolle gedachten en gedragspatronen, zodat dit minder doorwerkt op je lijf.
- Slaapadviezen:
Oefentherapeuten kunnen jou begeleiden bij slaapproblemen in de overgang die ontstaan door opvliegers in de nacht.
- Psycho-educatie:
Het krijgen van inzicht in de fysiologie van hormonen in de overgang, weten wat er in het lichaam gebeurt bij opvliegers en nachtzweten, evenals het begrijpen van de psychologische en emotionele aspecten ervan, kan je helpen om beter met de opvliegers en de periode van de overgang om te gaan.
- Cardiovasculaire oefeningen:
Sommige vrouwen hebben baat bij lichamelijke activiteiten, zoals wandelen, joggen, fietsen of zwemmen, omdat dit bijdraagt aan het reguleren van de lichaamstemperatuur en het verbeteren van de bloedsomloop. De frequentie en ernst van opvliegers en nachtzweten kan hierdoor afnemen. Hoewel er geen hard bewijs is dat bewegen opvliegers kan verminderen, is bewegen natuurlijk altijd goed om te doen. Het zorgt voor de aanmaak van het hormoon endorfine wat een positief effect heeft op je gemoedstoestand, draagt bij aan een gezonde leefstijl en helpt bij het voorkomen van osteoporose en hart- en vaatziekten (doodsoorzaak nr. 1 bij vrouwen na de overgang).
Meer weten over oefentherapieAanmelden bij een oefentherapeut in de buurt