Overgangsoefentherapie InstagramOvergangsoefentherapie LinkedIn

Urineverlies

Urineverlies, ook wel bekend als incontinentie, komt veel voor bij vrouwen in de periode van de overgang. 


Oorzaken van urineverlies of incontinentie in de overgang

  • Hormonale veranderingen:
    Tijdens de overgang ondergaan vrouwen hormonale veranderingen, zoals een afname van de oestrogeenproductie. Deze hormonale veranderingen kunnen verschillende symptomen veroorzaken, waaronder urineverlies.
  • Verzwakte bekkenbodemspieren:
    De kracht van bekkenbodemspieren neemt af naarmate de leeftijd stijgt. Urineverlies kan optreden als gevolg van verzwakte bekkenbodemspieren. De bekkenbodem is een groep spieren die de blaas, baarmoeder en darmen ondersteunt. Wanneer deze spieren verzwakt zijn, kan het moeilijk zijn om de urine in de blaas te houden, vooral bij inspanning zoals niezen, hoesten, lachen of sporten. 

Er zijn verschillende vormen van urineverlies tijdens de overgang:

  • Stressincontinentie:
    Dit treedt op wanneer er druk op de blaas komt, bijvoorbeeld tijdens lichamelijke activiteiten. Het kan resulteren in het lekken van urine.
  • Aandrangincontinentie:
    Dit wordt gekenmerkt door een plotselinge, sterke drang om te plassen, gevolgd door het onvermogen om de urine lang genoeg in te houden om het toilet te bereiken.
  • Combinatie van stressincontinentie en aandrangincontinentie


Tips voor urineverlies en incontinentie in de overgang

Als je last hebt van urineverlies tijdens de overgang, zijn er enkele stappen die je kunt nemen om ermee om te gaan:

  • Praat met je huisarts:
    Het kan lastig zijn om over je klachten te praten. Toch raden we je aan: Bespreek de symptomen met je huisarts, zodat hij/zij de juiste diagnose kan stellen en je kan informeren over de behandelopties die het beste bij jou passen. De juiste behandeling kan veel verschil maken in de mate van klachten.
  • Het doen van bekkenbodemoefeningen:
    Het goed leren aanspannen en ontspannen van je bekkenbodemspieren kan veel verschil maken in de intensiteit van klachten. Het helpt je de controle over je spieren terug te krijgen en urineverlies te verminderen.
  • Vermijd voedingsmiddelen en dranken die de blaas kunnen irriteren:
    Sommige vrouwen hebben er baat bij om bepaalde voedingsmiddelen en dranken te minderen/vermijden, zoals cafeïne, alcohol, citrusvruchten of pittig eten. Deze producten kunnen de blaas irriteren en daarmee urineverlies verergeren.
  • Gebruik incontinentiemateriaal:
    Als tijdelijke oplossing kun je incontinentiemateriaal gebruiken om urineverlies op te vangen en jezelf mogelijk meer comfortabel te voelen.
  • Praat met vriendinnen of een professional:
    Er heerst helaas nog een groot taboe op urineverlies, hoewel dit wel veel voorkomt bij vrouwen in de overgang. Open over je klachten spreken met anderen vrouwen of een zorgverlener kan veel (h)erkenning geven en steun bieden. Gevoelens van schaamte nemen af door erover te praten en je kunt je gesteund voelen. 


Oefentherapie bij urineverlies in de overgang

Oefentherapie bij urineverlies door erkend oefentherapeut richt zich op:

  • Het trainen van de bekkenbodemspieren d.m.v. bekkenbodemoefeningen (zowel gericht op versterking als ontspanning):
    De bekkenbodemspieren zijn belangrijk voor de ondersteuning van de blaas, urinebuis en andere organen in het bekkengebied. Door deze oefeningen regelmatig en correct uit te voeren, kan de controle over de bekkenbodem en de blaas worden verbeterd.
  • Ademhalingsoefeningen:
    Een juiste ademhaling is belangrijk voor het goed kunnen functioneren van de bekkenbodem. Indien nodig, zal de oefentherapeut daarom ademhalingstechnieken met je oefenen, o.a. de diepe buikademhaling.
  • Houdingsadvies:
    Een gunstige houding kan de druk op het bekkengebied verminderen. Daarnaast is een goede toilethouding (de houding tijdens het plassen en poepen) belangrijk om klachten te verminderen. 
  • Ondersteuning bij andere symptomen:
    De oefentherapeut kan jou uitleg geven over urineverlies in de overgang en ook andere symptomen met je bespreken, zoals vaginale droogheid of pijn tijdens het vrijen. 


Meer weten over oefentherapie

Aanmelden bij een oefentherapeut in de buurt