Overgangsoefentherapie InstagramOvergangsoefentherapie LinkedIn

Vermoeidheid / energieverlies / lusteloosheid

Vermoeidheid is een veelvoorkomend symptoom in de menopauze en het kan verschillende oorzaken hebben.


Oorzaken van vermoeidheid, lusteloosheid en verminderde energie

  • Hormonale schommelingen in de periode van de overgang kunnen leiden tot verschillende fysieke en emotionele symptomen, waaronder vermoeidheid en lusteloosheid. Oestrogeen speelt een belangrijke rol in het reguleren van het energieniveau en de stemming. De afname ervan kan leiden tot gevoelens van vermoeidheid en lusteloosheid.
  • Daarnaast kunnen andere overgangssymptomen, zoals nachtelijk zweten, opvliegers en slaapproblemen, ook bijdragen aan de vermoeidheid. Een verstoorde nachtrust kan ervoor zorgen dat je je overdag minder energiek en vermoeid voelt.
  • Veel vrouwen in de overgang hebben een drukbezet leven (o.a. zorgtaken voor kinderen en/of ouders, een drukke baan, etc.). Wanneer er in het leven structureel meer energievreters dan energiegevers zijn, heeft dit een nadelige invloed op jouw algehele belastbaarheid. Een afname in de belastbaarheid kan gevoelens van vermoeidheid en lusteloosheid veroorzaken. 


Het kan geruststellend zijn om te weten dat vermoeidheid en lusteloosheid tijdens de overgang voor kunnen komen, maar als deze symptomen ernstig zijn of je dagelijkse leven belemmeren, is het raadzaam om met jouw juisarts te praten.


Tips voor vermoeidheid, lusteloosheid en energieverlies in de overgang

Er zijn enkele tips die je kunt nemen om vermoeidheid en lusteloosheid te verminderen, zoals:

  • Het handhaven van een gezonde leefstijl:
    Regelmatige lichaamsbeweging, een gezond dieet, voldoende slaap en stressmanagement kunnen helpen om je energieniveau te verbeteren.
  • Tijd voor jezelf nemen en leuke dingen doen waar jij van ontspant kunnen helpen om jouw belastbaarheid te vergroten.
  • Steun zoeken bij vriendinnen, familie of een zorgprofessional om met de emotionele aspecten van de overgang om te gaan.
  • Geduld:
    Hoe lastig het ook kan zijn, het is goed om geduldig te zijn en je te beseffen dat de overgang een natuurlijke fase is die uiteindelijk voorbij zal gaan. Door goed voor jezelf te zorgen en indien nodig professionele hulp in te schakelen, kun je de symptomen van vermoeidheid en lusteloosheid tijdens de overgang beter het hoofd bieden.


Behandeling voor vermoeidheid, lusteloosheid en energieverlies in de overgang

Oefentherapie kan een effectieve aanpak zijn voor jouw vermoeidheidsklachten tijdens de overgang. In afstemming met jou en altijd aangepast aan jouw unieke situatie kan een oefentherapeut de volgende behandelmethoden inzetten:

  • Slaaptherapie:
    Voel jij je moe door slaapproblemen in de menopauze?  Overgangsoefentherapeuten kunnen CognitieveGedragstherapie voor Insomnie (CGT-i) toepassen. Dit is een bewezen effectieve behandeltechniek bij slaapproblemen. Ook als je slaapklachten (mede) worden veroorzaakt door nachtzweten, kan deze vorm van therapie uitkomst bieden. 
  • Lichaamsbeweging:
    Regelmatige lichaamsbeweging met eventueel een oefen- of beweegschema kunnen helpen bij het verbeteren van jouw algehele conditie en het vergroten van jouw energielevel. Regelmatige fysieke activiteit verbetert ook de slaapkwaliteit, waardoor je beter uitgerust wakker wordt. Én mooi meegenomen: Door regelmatig te bewegen komen er endorfines vrij. Dit hormoon zorgt voor een betere stemming en gevoel van welzijn. 
  • Luister naar je lijf:
    Het is ook verstandig om te luisteren naar je lichaam en niet te veel van jezelf te eisen. Het kan nuttig zijn om bij een oefentherapeut oefeningen te doen jouw lichaamsbewustzijn te vergroten, zodat je signalen van overbelasting sneller kunt oppikken en je grenzen beter kunt bewaken. Ook als het om bewegen gaat is het belangrijk te beginnen met lichte oefeningen en geleidelijk op te bouwen. De oefentherapeut kan jou begeleiden in het opbouwen en je leren hoe je kunt omgaan met signalen van pijn (wat wel/niet doen).
  • Gezonde leefstijl:
    Een oefentherapeut kan je helpen bij het aanleren van een gezonde leefstijl, o.a. door middel van stressmanagementtechnieken, zoals ontspanningsoefeningen en ademhalingstechnieken. Een gezonde leefstijl draagt bij aan jouw algehele gezondheid en een betere energiebalans.


Meer weten over oefentherapieAanmelden bij een oefentherapeut in de buurt